От първото си издание през 1956 г.  песенният конкурс Евровизия е

...
От първото си издание през 1956 г.  песенният конкурс Евровизия е
Коментари Харесай

Наркотици, лъжи, измами: Най-големите скандали на Евровизия през годините

От първото си издание през 1956 г.  песенният конкурс " Евровизия " е имал многобройни и спорни кавги, които са отклонявали вниманието от музиката и блясъка - от еднополова целувка до осъществяване на пуйка.

Победител тази година в състезанието стана рапърът и артист Немо от Швейцария с песента " The Code ". Парче, отдадено на пътя на Немо към себеоткриването като небинарен човек. Конкурсът бе придружен от изгонването на участник поради закани зад кулисите, счупена статуетка и митинги против присъединяване на представител от Израел. 

Но въпреки всичко тазгодишната „ Евровизия “ няма нищо общо с предходните години, що се отнася до свадите и драмите - едно осъществяване даже провокира гражданска война.

Nemo becomes the first non-binary artist to win Eurovision – as the UK's Olly Alexander comes 18th
— PinkNews (@PinkNews)
Това е най-дългогодишният интернационален ефирен конкурс в света, който всяка година се гледа от милиони хора по целия свят. Конкурсът за ария на „ Евровизия “ е обичан от почитателите по целия свят поради свръхмодерните си костюми, изненадващо запаметяващите се поп песни и отбелязването на разнообразието и приобщаването.

Но от първото лъчение на състезанието преди 68 години до момента е имало многочислени несъгласия и кавги, които са крадели заглавията на вестниците. Тазгодишното издание на състезанието не беше по-различно, като участникът от Обединеното кралство Оли Александър беше упрекнат от почитателите в едва осъществяване на песента си Dizzy и беше свикан да бойкотира напълно церемонията в поддръжка на Палестина в продължаващата война на Израел в Газа.

Обръщаме взор обратно към по-тъмната страна на „ Евровизия “ през годините. От обвинявания в приложимост на опиати до обвинявания в машинация и шокиращи нарушавания на разпоредбите от страна на смели участници, както и искрено нелепи неща, несъмнено.
Скандал с текстове
Израелският участник тази година Идън Голан в началото трябваше да извърши ария, наречена „ October Rain “, само че след гневна реакция бяха принудени да трансформират заглавието. Смяташе се, че песента с текст като " Не остана въздух за дишане " препраща към октомврийските офанзиви на „ Хамас “. Конкурсът е строго неполитически и изпълнителите могат да бъдат дисквалифицирани, в случай че се счита, че показват политическа позиция. След като в началото отхвърли да се откаже, песента беше преименувана на „ Hurricane “ и някои текстове бяха изменени, с цел да може да остане в състезанието. Въпреки това почитатели и деятели приканиха изпълнителите и поддръжниците да бойкотират церемонията поради продължаващата война на Израел в Газа.

Участникът от Обединеното кралство Оли Александър беше един от изпълнителите, които направиха взаимно изказване в отговор на ответната реакция, в което обявиха желанието си " да се солидаризираме с потиснатите и да предадем нашето сърдечно предпочитание за мир, неотложно трайно преустановяване на огъня и безвредното завръщане на всички заложници " .

По-нататък в изказването се изяснява за какво те са решили да останат в състезанието: " Твърдо имаме вяра в сплотяващата мощ на музиката, която дава опция на хората да преодолеят разликите и да предизвикват смислени диалози и връзки " , се споделя в него. " Чувстваме, че е наш дълг да сътворяваме и поддържаме това пространство, с твърдата вяра, че то ще въодушеви по-голямо съчувствие и съпричастност. "
Скандал с машинация
През 2021 година се появиха изказвания, че Малта е употребила пари на данъкоплатците, с цел да се опитат да манипулират резултатите в интерес на песента „ Je Me Casse “, изпята от малтийския реализатор Destiny Chukunyere. Министър Кармело Абела разпореди одит на разноските, откакто управителният съвет на малтийския ефирен оператор PBS, който дава отговор за записа, изрази опасения за " неприятно финансово ръководство ".

36.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР